کمردرد معمولا علت خاصی نداشته و مکانیکی است.
کمردرد مکانیکی عموما از ستون فقرات ،دیسک های بین مهره ای یا بافت نرم ایجاد می شود.
نکات بالینی و هشدار دهنده زیر می توانند در شناسایی کمردرد های غیر مکانیکی و ارزیابی سریع و انجام تصویر برداری اورژانسی موثر باشند:
تصویربرداری در بررسی اولیه، مختص بیمارانی است که مشکوک به سندرم دم اسبی، بدخیمی، شکستگی یا عفونت ستون فقرات هستند.
رادیوگرافی ساده ستون فقرات کمری: برای ارزیابی شکستگی و ناهنجاری استخوانی کاربرد دارد.
برای بررسی منبع اختلالات عصبی و درگیری های بافت نرم از MRI استفاده می شود.
روش های درمانی متفاوت جهت درمان کمردرد مکانیکی وجود دارد اما فواید این درمان ها هنوز بصورت قطعی اثبات نشده است.
برخی شواهد استفاده از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی، مواد مخدر و داروی توپیرامات را برای درمان کوتاه مدت کمردرد مکانیکی موثر می دانند.
شواهدی در مورد بهبود کمردرد مکانیکی با استفاده از استامینوفن، داروهای ضدافسرگی (بجز دولوکستین)، شل کننده های عضلات اسکلتی، استفاده از چسب های آغشته به لیدوکائین، تحریک اکتریکی اعصاب از طریق پوست وجود ندارد.
شواهد قوی برای درمان موثر کمردرد مزمن مکانیکی در کوتاه مدت و شواهد نسبی برای درمان طولانی مدت آن با استفاده از یوگا وجود دارد.
تکنیک های مختلف درانجام مداخلات بر روی ستون فقرات (درمان پوکی استخوان، درمانهای دستکاری ستون فقرات) فواید نامشخصی در درمان موارد حاد و مزمن را گزارش کرده اند.
روش های فیزیوتراپی مانند روش مک کنزی احتمال عود کمردرد و تعداد مراجعات به مراکز درمانی جهت درمان را کاهش می دهند.
دکتر فاطمه دهقانی فیروزآبادی
پزشک عمومی
دکتر بابک قلعه باغی
فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی
تولید جرم گوش یک فرایند طبیعی و حفاظتی برای کانال گوش است. اما چنانچه تجمع جرم گوش منجر به علائم هشدار (به طور مثال: کاهش شنوایی، خارش، درد، وزوز گوش) یا جلوگیری در ارزیابی کانال خارجی گوش، پرده گوش، یا سیستم شنوایی شود باید برداشته شود.
هم چنین بیمارانی که قادر به بیان کردن علام خود نیز نیستند خروج جرم گوش لازم است مانند:
خروج جرم گوش در برخی از بیماران که در خطر خونریزی کانال خارجی گوش هستند (مانند: بیماران مبتلا به مشکلات انعقادی، نارسایی کبدی، ترومبوسیتوپنی یا هموفیلی و افرادی که داروهای ضدپلاکت یا ضدانعقادخون مصرف می کنند) نیازمند مشاوره و بررسی بیشتری است.
روش های برداشتن جرم گوش شامل: مواد تجزیه کننده جرم گوش ، شستشوی گوش با یا بدون استفاده از تجزیه کننده های جرم گوش قبل از شستشو، خروج با وسایل دستی می باشد.
شستشوی گوش با سرنگ حبابی بزرگ برای بزرگسالان مناسب است.
برای برداشت جرم گوش ، از سواب های پنبه ای، شمع گوش و قطره یا اسپری روغن زیتون باید پرهیز کرد.
چنانچه تلاش های مکرر جهت برداشت جرم گوش با انواع روش های درمانی موثر نباشد، پزشکان باید بیمار را به متخصص گوش و حلق و بینی ارجاع بدهند.
در بیماران با علائم پایدار علی رغم برداشتن جرم گوش ، باید سریعا بررسی از لحاظ تشخیص های دیگر انجام گیرد.
دکتر فاطمه دهقانی فیروزآبادی
پزشک عمومی
دکتر بابک قلعه باغی
فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی
رابطه جنسی سالم و داشتن یک شریک عاطفی خوب نوعی خوشبختی محسوب می شود. فعالیت های جنسی، رضایت عاطفی و جسمانی زیادی را به همراه دارد. رابطه جنسی رضایت بخش، فواید عاطفی زیادی دارد که شامل موارد زیر است:
کاهش استرس: تجربه رابطه جنسی خوب با شریک عاطفی حتی به مدت یک ساعت نیز خوشحالی شما را در پی دارد و از فشارهای زندگی می کاهد. احساس صمیمیت با شریک زندگیتان روابط روزمره شما با همسرتان را بهبود می بخشد و درک احساسات یکدیگر سبب ارتقاء حس اعتماد و همدلی بین شما می شود.
افزایش میل جنسی: شاید شما عبارت " از آن استفاده کنید یا آن را رها کنید" را شنیده باشید. این عبارت در مورد رابطه جنسی نیز صدق می کند. هرچقدر زنان فعالیت های جنسی یا ارگاسم موفق تری داشته باشند از نظر جسمی نیز سالم ترند. فواید عاطفی فقط بخشی از فواید رابطه جنسی محسوب می شود. یک رابطه جنسی موفق، سلامت جسمانی طولانی مدت در شما ایجاد می کند.
افزایش سلامتی: دلایل زیادی برای انجام رابطه جنسی وجود دارد. تفریح، سلامت عاطفی، صمیمیت، بارداری و از همه مهمتر سلامت جسمانی، بیشترین دلیل برای برقراری ارتباط جنسی محسوب می شوند.
تقویت سیستم ایمنی بدن: داشتن رابطه جنسی مکرر (یک تا دو بار در هفته) سطح آنتی بادی های سیستم ایمنی را بالا برده و از این طریق بدن را برای مبارزه با بیماری آماده می کند.
سلامت قلب: عشق و علاقه نه تنها سبب خوشحالی شما می شود بلکه زوجین را در برابر بیماری های قلبی محافظت می کند. رابطه جنسی مانند ورزش عمل می کند. تعادل در ترشح هورمون استروژن در زنان و تستوسترون در مردان که برای سلامت قلب بسیار مفید هستند از مزایای دیگر رابطه جنسی است.
کاهش فشار خون: ترکیب شادی و ورزش، سطح فشار خون را پایین می آورد درحالیکه رابطه جنسی به تنهایی می تواند این کار را انجام می هد.
فعالیت ورزشی: فعالیت های جنسی ترکیبی سالم از ورزش های هوازی و عضله سازی را ارائه می دهند.
داروی خوب: تحریک جنسی و به ویژه ارگاسم یک درمان طبیعی برای درد به شمار می روند. در هنگام رابطه جنسی، برخی از هورمون های تسکین دهنده درد در بدن آزاد می شود که می تواند سبب تسکین کمر درد، پا درد، سر درد، آرتروز و درد قاعدگی شود.
دستاوردهای فیزیکی خاص جنسی: خطر ابتلا به سرطان پروستات در مردانی که حداقل 21 بار در ماه دچار انزال می شوند کاهش می یابد. فعالیت جنسی در زنان نیز سبب تقویت مثانه می شود و عملکرد آن را بهبود می بخشد. همچنین تقویت و بهبود عملکرد جنسی واژن در سنین بالا از مزایای داشتن فعالیت جنسی روزانه برای زنان محسوب می شود.
خواب راحت: بلافاصله پس از ارگاسم، هورمون های آرام بخش از جمله پرولاکتین در بدن ترشح می شود. بعلاوه هورمون اکسی توسین که حین ارگاسم در بدن آزاد می شود منجر به خواب راحت در افراد می شود.
رابطه جنسی ایمن مهم ترین مساله افراد در هر سن محسوب می شود و هرگز نباید فراموش شود. این مساله در جلوگیری از بارداری و بیماری های مقاربتی اهمیت زیادی دارد. راه های زیادی برای جلوگیری از بارداری وجود دارد. کاندوم موثرترین روش برای جلوگیری از ابتلا به بیماریهای مقاربتی است.
توجه داشته باشید که رابطه جنسی همیشه باید توافقی و مبنی بر رضایت دو طرف باشد.
سیده طاهره میرصالحی
کارشناس زیست شناسی و کارشناس ارشد بیوشیمی
دکتر بابک قلعه باغی
فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی
سلامت جنسی نقش عمده ای در بهبود کیفیت زندگی و جنبه های مختلف بهداشتی از جمله سلامت جسمی، روحی، روانی و اجتماعی دارد. این بدان معنی است که نسبت به سلامت جنسی خود و دیگران آگاهی کافی داشته باشید و احتیاط کنید. انتخاب روش جنسی مناسب جزئی از سلامت جنسی محسوب می شود.
بیشتر افراد خیلی زود از جنسیت و روابط جنسی مطلع می شوند. ممکن است اطلاعات جنسی و دستگاه تناسلی، روابط جنسی و خطرات ناشی از آن را از والدین خود، خواهر و برادر، معلمان، مربیان یا حتی خودتان به تنهایی بیاموزید. خطرات جنسی شامل حاملگی، عفونت های مقاربتی و سوء استفاده جنسی می باشد. یادگیری و دانستن هر چه بیشتر در این موارد بسیار با اهمیت است چرا که آمادگی بیشتر در این زمینه می تواند به انتخاب بهتر کمک کند.
روش های بسیاری برای محافظت از سلامت جنسی و مراقبت از خود وجود دارد. پرهیز (عدم رابطه جنسی واژینال، مقعدی و دهانی) تنها راهی است که 100% از بارداری و عفونتهای مقاربتی جلوگیری می کند.
اگر رابطه جنسی دارید از روش های مختلف مانند کاندوم، قرص های ضد بارداری، کاشت کپسول ضد بارداری یا دستگاه داخل رحمی (IUD) برای پیشگیری از بارداری ناخواسته استفاده کنید. کاندوم تنها روشی است که به جلوگیری از عفونت های مقاربتی کمک می کند.
قبل از شروع رابطه جنسی با پزشک خود مشورت کنید. پزشک، شما را در مورد ایمنی جنسی، خطرات و پیشگیری از بیماری های مربوط به آن آگاه می سازد و روش کنترل بارداری مناسبی برایتان تجویز می کند.
برخی افراد از مشکلات جنسی رنج می برند. داروها و شرایط خاصی وجود دارند که میل یا عملکرد جنسی را کاهش می دهند. قبل از مصرف داروهای بدون نسخه (OTC) یا احساس درد در رابطه جنسی با پزشک خود مشورت کنید.
روابط بخش دیگر سلامت جنسی است. در مورد روابط جنسی خود با پزشک، والدین یا افراد مورد اعتماد مشورت کنید. بهتر است در پاسخ به سوالات صادق باشید، انتظارات خود را با شریک جنسی خود صادقانه و واضح بازگو کنید و مرزهای روابط را تعیین کنید. هرگز تحت تاثیر فشار احساسی نسبت به شریک جنسی خود قرار نگیرید و با رضایت خودتان عمل کنید یا از انجام کارهایی که سبب ناراحتی شما می شود اجتناب کنید. اگر در چنین موقعیتی قرار گرفتید به راحتی مخالفت کنید. با کسی که مورد اعتماد است وارد رابطه شوید. اگر به عفونت های مقاربتی دچار شدید حتما به شریک جنسی خود اطلاع دهید زیرا ممکن است به او انتقال دهید. هرچه شریک جنسی بیشتری داشته باشید خطر ابتلا به STI بیشتر می شود. درمان می تواند به تسکین علائم عفونت کمک کند.
طبیعی است که سلامت جنسی شما با بالا رفتن سن بهبود می یابد. آگاهی داشتن از افکار و احساسات خود، شما را در مواجه با مسائل جنسی آماده می کند. شما نمی توانید سلامت جنسی خود را به تنهایی مدیریت کنید و باید در مورد ایمنی جنسی و خطرات جنسی با افراد مورد اعتماد صحبت کنید. بدایند که گاهی مخالفت ایرادی ندارد و داشتن رضایت بسیار مهم است.
اگر احساس کردید که باردار هستید یا دچار عفونت جنسی شده اید یا مورد سوء استفاده جنسی قرار گرفته اید فورا درخواست کمک کنید. پزشک با انجام آزمایش، بارداری یا عفونت های مقاربتی را در شما تأیید می کند، اطلاعات بیشتری در اختیار شما قرار دهد و احتمالات خطر و بیماری را در شما بررسی کند. اگر دچار سوء استفاده جنسی شده اید پزشک با تجویز آزمایشات مختلف درمان را شروع خواهد کرد. برای انجام کارهای حقوقی از پلیس و وکیل کمک بخواهید و برای شرایط روحی و عاطفی خود به یک مشاور یا روانشناس مراجعه کنید.
سیده طاهره میرصالحی
کارشناس زیست شناسی و کارشناس ارشد بیوشیمی
دکتر بابک قلعه باغی
فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی
بیماری های پوستی در واژن یا آلت تناسلی و نواحی اطراف آن سبب ایجاد زخم های دستگاه تناسلی می شوند. این زخم ها معمولاً از طریق تماس جنسی واژینال، دهانی یا مقعد انتقال می یابند و در مقعد و پوست اطراف آن نیز زخم هایی ایجاد می کنند.گاهی این زخم ها می توانند پر از مایع و گاهی خشک باشند.
زخم های دستگاه تناسلی معمولاً در اثر عفونت های مقاربتی مانند تبخال تناسلی، سفلیس و به ندرت بیماری شانکروئید ایجاد می شوند.
سفلیس شایعترین بیماری دستگاه تناسلی در مردانی است که با همجنسان خود رابطه جنسی دارند. بیماری مونو نوکلئوز (Mononucleosis) یکی از بیماری های نادری است که از طریق رابطه جنسی انتقال می یابد.
زخم های ناحیه تناسلی ممکن است در اثر بیماری های التهابی (التهاب ناشی از پاسخ ایمنی غیر طبیعی مانند پسوریازیس، آرتریت روماتوئید، لوپوس)، تروما (ضربه) و حساسیت نسبت به محصولات مراقبتی پوست ایجاد شوند.
فاكتورهاي خطر ایجاد زخم دستگاه تناسلي همانند فاكتورهاي بیماری مقاربتی است. این موارد شامل رابطه جنسی غیر ایمن، ختنه نشدن و تعدد شریک جنسی می باشد. زخم های دستگاه تناسلی ناشی از بیماری های التهابی ممکن است بین اعضای خانواده نیز انتقال یابد.
بیماری مقاربتی از راه جنسی در نتیجه تماس جنسی بدون کاندوم سرایت می کند. در رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید این کار خطر ابتلا را کاهش می دهد.
زخم های دستگاه تناسلی به طرق مختلف تظاهر می یابند. این زخم ها می توانند به صورت برآمدگی یا بثوراتی در پوست یا به صورت ورم غددکشاله ران یا تب نمایان شوند. پزشک با معاینه زخم هایتان شما را تحت درمان قرار می دهد. در برخی موارد لازم است زخم هایتان را آزمایش کند تا مطمئن شود به بیماری مقاربتی مبتلا هستید یا نه.
درمان به علت ایجاد زخم بستگی دارد. بیماری مقاربتی معمولاً با قرص آنتی بیوتیک یا داروهای ضد ویروسی درمان می شوند. اگر بیماری التهابی داشته باشید احتمالا به پماد یا آمپول احتیاج دارید. برخی زخم های دستگاه تناسلی به خودی خود بهبود می یابند اما همچنان ممکن است منجر به عفونت جدی شوند. پزشک، شما را از راه های مراقبت و پیشگیری مطلع می سازد و سایر آزمایشات را جهت درمان بررسی می کند.
سیده طاهره میرصالحی
کارشناس زیست شناسی و کارشناس ارشد بیوشیمی
دکتر بابک قلعه باغی
فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی
هرکسی ممکن است دچار سوختگی شود. سوختگی در کودکان بیشتر به دلیل قرار گرفتن در معرض آفتاب است یا می تواند ناشی از داغ بودن آب حمام باشد. ممکن است خارج کردن وسایل داغ از مایکروویو یا اجاق گاز سبب سوختگی شود. نوجوانان بیشتر به دلیل بازی با فندک، ترقه، بنزین و بزرگسالان غالبا در معرض آفتاب، لمس اشیاء داغ یا حوادث ناگهانی دچار سوختگی می شوند.
برای جلوگیری از سوختگی باید به کودکان و نوجوانان توجه ویژه شود زیرا در این گروه های سنی بیشترین میزان سوختگی اتفاق می افتد.
اغلب سوختگی ها ناگهانی است بنابراین در مواقعی که شما یا فرزندانتان در معرض آفتاب، شعله های آتش و اجسام و مایعات داغ هستید احتیاط کنید.
اگر دچار سوختگی سطحی (قرمزی پوست، درد و بدون تاول) شده اید حداقل به مدت 20 دقیقه ناحیه آسیب دیده را را با آب سرد، خنک نگه دارید. از یخ استفاده نکنید. مقداری کرم آلوئه ورا یا پماد آنتی بیوتیک (به عنوان مثال پماد bacitracin) روی محل سوختگی قرار دهید. داروهایی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن می توانند به کنترل درد کمک کنند. اگر سوختگی همراه با تاول باشد هرگز آن را نترکانید. این سوختگی ها را می توان با کرم آلوئه ورا و پمادهای آنتی بیوتیکی درمان کرد و سپس توسط گاز یا بانداژ پوشانید.
اگر سوختگی ناشی از برق گرفتگی باشد یا ناحیه صورت، مفاصل یا دستگاه تناسلی دچار سوختگی شد حتما به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر مبتلا به دیابت یا نقص ایمنی هستید و دچار سوختگی عمیق و تاول شدید یا اگر ناحیه سوختگی بسیار دردناک باشد و در عرض دوهفته بهبود نیافت حتما به پزشک مراجعه کنید.
سیده طاهره میرصالحی
کارشناس زیست شناسی و کارشناس ارشد بیوشیمی
دکتر بابک قلعه باغی
فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی
بیوپسی آندومتر روشی ایمن و مؤثر جهت بررسی بافت دیواره رحم است. در این روش یک لوله پلاستیکی نازک به نام سوند داخل رحم قرار می گیرد و مقدار کمی از بافت رحم جدا می شود. این روش بهتر از روش قدیمی کورتاژ برای نمونه برداری است.
برای بررسی خونریزی غیر طبیعی رحم، خونریزی بعد از یائسگی یا تشخیص سلول های سرطانی در دیواره رحم از این روش استفاده می شود. زنانی که در معرض خطر بیشتر ابتلا به سرطان آندومتر مانند سرطان کولورکتال غیر پولیپوز ارثی (سندرم لینچ) قرار دارند لازم است به طور مرتب بیوپسی آندومتر انجام دهند. مدت زمان انجام این روش کمتر از آزمایش معمول نازایی است.
قرار دادن لوله پلاستیکی در داخل رحم می تواند باعث ناراحتی و درد شود. برای کاهش درد می توانید 30 تا 60 دقیقه قبل ازبیوپسی داروهایی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن مصرف کنید. بعلاوه پزشک ممکن است از داروی بی حسی استفاده کند. این عمل فقط چند دقیقه طول می کشد و اکثر زنان می توانند به خوبی درد را تحمل می کنند.
ممکن است به مدت چند روز دچار خونریزی واژن شوید. اگر باردار هستید نباید بیوپسی آندومتر انجام دهید. شما باید قبل از این عمل پزشک را از بارداری خود مطلع سازید زیرا نمونه برداری ممکن است عاملی برای سقط جنین باشد.
احتمال اندکی وجود دارد که زنان به عفونت رحم یا عفونت لوله های تخمدانی (فالوپ) مبتلا شوند. ممکن است کاتتر (لوله پلاستیک) در دیواره رحم سوراخ ایجاد کند. اگر 24 ساعت پس از انجام این عمل دچار تب، گرفتگی عضلانی، شکم درد و خونریزی های شدیدتر از دوران قاعدگی شدید حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
متخصص آسیب شناسی سلول های بافتی را در زیر میکروسکوپ از نظر سالم یا سرطانی بودن بررسی می کند و پزشک مربوطه نتایج بررسی بافت را به شما اطلاع می دهد.
سیده طاهره میرصالحی
کارشناس زیست شناسی و کارشناس ارشد بیوشیمی
دکتر بابک قلعه باغی
فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی
فشار خون مقدار نیرویی است که خون در هربار ضربان قلب بر دیواره های سرخرگ ها وارد می کند.
افزایش فشار خون (Hypertension) که اصطلاحا به آن فشار خون بالا نیز گفته می شود زمانی اتفاق می افتد که خون با فشاری بالاتر از حد طبیعی در سرخرگ ها جریان داشته باشد. عوامل زیادی سبب افزایش فشار خون می شوند. اگر فشار خون شما خیلی زیاد شود یا به مدت طولانی بالا بماند سبب بروز مشکلاتی در سلامتی می شود. به همین دلیل درمان فشار خون بالا بسیار حائز اهمیت است. داروها یکی از متداول ترین روش های درمانی هستند.
برای درمان فشار خون بالا داروهای زیادی وجود دارند.
پزشک شما مناسب ترین دارو را برایتان تجویز می کند. رایج ترین داروها شامل موارد زیر هستند:
مهار کننده های ACE (مهارکننده آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین) با مهار تولید آنژیوتانسین دو، در درمان فشار خون بالا کاربرد دارند. هورمون آنژیوتانسین دو، عامل قوی انقباض عروقی است که نهایتا سبب افزایش فشار خون می شود. داروی ACE با مهار این هورمون نقش مهمی در درمان فشار خون بالا دارد.
آلفابلاکرها یا مسدودکننده های آلفا با کاهش تکانه های عصبی موجب باز ماندن و شل شدن عروق می شوند و از این طریق جریان خون را بهبود بخشیده و به درمان فشار خون بالا کمک می کند.
مسدود کننده های گیرنده آنژیوتانسین دو (ARB) اثرات هورمون آنژیوتانسین دو را مهار می کنند و باعث انبساط عروق می شوند و به این ترتیب فشار خون را پایین می آورند.
بتا بلاکرها (Beta blockers) گروهی از داروها هستند که با کندکردن ضربان قلب نیروی عبوری خون در عروق را کاهش می دهد.
مسدود کننده های کانال کلسیم (CCB) مانع از ورود کلسیم به سلول های قلب و عروق می شوند و این امر باعث می شود رگ های خونی شما با نیروی اضافی منقبض نشوند.
آگونیست های مرکزی ضربان های عصبی که باعث انقباض عروق می شوند را کاهش می دهند. روش انسداد گیرنده آگونیست های مرکزی همانند آگونیست های آلفا و بتا است اما مسیر عصبی متفاوتی را دنبال می کنند.
داروهای ادرار آور یا دیورتیک (Diuretic) داروهایی هستند که با اثر بر کلیه باعث دفع سدیم اضافی و آب بدن می شوند. این امر سبب کاهش مقدار مایعی می شود که در رگ های خونی جریان دارد و در نتیجه فشار وارده بر دیواره سرخرگ ها کاهش می یابد.
وازودیلاتورها یا گشاد کننده رگ های خونی (Vasodilation) باعث شل شدن و اتساع دیواره رگ های خونی می شوند. در اثر این پدیده جریان خون و شدت خونرسانی بهبود می یابد.
همه داروها می توانند عوارض جانبی داشته باشند. برخی از عوارض جانبی احتمالی داروهای فشار خون بالا شامل موارد زیر است:
اگر عوارض جانبی شدید باشد به پزشک خود اطلاع دهید.
مصرف همزمان دو یا چند دارو، نحوه پردازش و عملکرد بدن را تغییر می دهد. در این صورت خطر عوارض جانبی هر دارو در بدن افزایش می یابد و داروهای مصرفی ممکن است آن طور که باید عمل نکنند. پزشک شما نحوه مصرف تمام داروها را به شما خواهد گفت. این داروها می توانند داروهای تجویزی پزشک، داروهای بدون نسخه، ویتامین ها یا مکمل های گیاهی باشند. همچنین از پزشک خود بپرسید که همراه با مصرف داروهای فشار خون از خوردن چه غذاهایی اجتناب کنیم. به عنوان مثال بیماران تحت درمان مسدود کننده های کانال کلسیم (CCB) باید از مصرف گریپ فروت یا نوشیدن آب گریپ فروت خودداری کنند.
سیده طاهره میرصالحی
کارشناس زیست شناسی و کارشناس ارشد بیوشیمی
دکتر بابک قلعه باغی
فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی
سوء هاضمه عملکردی به معنی حداقل یک ماه احساس ناراحتی سردل (اپی گاستریک) بدون شواهدی از بیماری جسمی (ارگانیک) در آندوسکوپی فوقانی است که حدود 70% موارد سوء هاضمه را شامل می شود.
علائم سوء هاضمه عملکردی عبارتند از احساس پری بعد از خوردن غذا، سیری زودهنگام و درد یا سوزش سردل.
سوء هاضمه عملکردی تشخیصی است که پس از کنار گذاشتن سایر علل به آن می رسیم بنابراین پیش از رسیدن به این تشخیص ارزیابی بیماری های مهمتر از جمله بدخیمی های دستگاه گوارش فوقانی ضروری است.
در بیماران کمتر از 60 سال علائم هشدار شخصی با بدخیمی هماهنگ نیستند و انجام آندوسکوپی حتماً ضروری نیست ولی در بیماران با علائم شدید یا چندین نشانه هشدار آندوسکوپی ضرورت پیدا می کند.
در بیماران کمتر از 60 سال ارزیابی و درمان هلیکوباکتر پیلوری پیش از درمان کاهش اسید معده توصیه شده است.
در بیماران بیش از 60 سال آندوسکوپی فوقانی باید انجام شود.
مواد غذایی که علائم سوء هاضمه را تشدید می کنند باید در همه بیماران کمتر مصرف شوند یعنی در غذاهای مورد استفاده الیگوساکاریدهای قابل تخمیر، دی ساکاریدها، مونوساکاریدها و پلیول های آنها کم باشد.
در بیمارانی که تست هلیکوباکتر پیلوری آنها منفی است یا در بیمارانی که بعد از رفع هلیکوباکتر پیلوری همچنان علامت دار هستند مصرف داروهای ضداسید برای دوره 8 هفته ای توصیه شده است.
اگر علائم با کاهش اسید معده برطرف نشوند بیماران باید با ضدافسردگی های 3 حلقه ای درمان شوند و در ادامه از داروهای پروکینتیک و درمانهای سایکولوژیک استفاده شود.
شواهدی به نفع استفاده رایج از داروهای طب مکمل و جایگزین موجود نیست و مصرف آنها توصیه نشده است.
دکتر بابک قلعه باغی
فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی
اسکولیوز ایدیوپاتیک در حدود 1 تا 3 درصد از نوجوانان دیده می شود که معنی آن انحنای بیش از 10 درجه ای رو به خارج ستون فقرات در غیاب اختلالات مادرزادی یا نوروموسکولار زمینه ای است.
اسکولیوز ایدیوپاتیک نوجوانان را می توان با آزمون خم شدن رو به جلو تشخیص داد که با استفاده از اسکولیومتر باید تایید شود.
اسکولیوز خفیف معمولاً بی علامت است ولی ممکن است زمینه ساز درد پشت شود در این حالت شواهدی از ناتوانی یا اختلال عملکردی دیده نمی شود.
در افراد با اسکولیوز شدید (انحنای رو به خارج بیش از 40 درجه) ممکن است درد فیزیکی، دفورمیتی واضح، استرس روحی و اجتماعی یا به ندرت اخلالات ریوی دیده شود.
مطالعات متعددی حداقل فایده بستن قوزبند و درمان های فیزیکی ویژه اسکولیوز را در محدود کردن پیشرفت اسکولیوز خفیف به متوسط نشان داده اند ولی اثری بر روی کیفیت زندگی افراد نداشته است.
هیچ مطالعه با کیفیت بالایی برتری اقدامات جراحی نسبت به بستن قوزبند یا پیگیری بدون اقدام بیماران را نشان نداده است از این رو اقدامات جراحی فقط باید برای موارد شدید در نظر گرفته شوند.
شواهد به نفع بهبود نتایج درمانی بیماران اندک است و شواهد کافی برای ارزیابی منافع ومضرات غربالگری اسکولیوز ایدیوپاتیک نوجوانان در سنین 10 18 سالگی وجود ندارد.
دکتر بابک قلعه باغی
فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی