عفونتی است که در نزدیکی یکی از لوزه ها در قسمت نرم واسفنجی سقف دهان شکل می گیرد..
آبسه به معنای چرک است که اطراف عفونت شکل می گیرد. بیشتر آبسه ها ناشی از عوارض یک عفونت لوزه می باشند.
علل دیگر آبسه می تواند به ترتیب عفونت با مونونوکلئوز،عفونت دندان یا لثه باشد. در افراد سیگاری احتمال آبسه در لوزه ها بیشتر است.
چرک باید خارج شود و دکتر شما با انجام مراحل زیر به ترتیب چرک را تخلیه می کند:
موقعی که چرک تخلیه شود درد شما باید بهبود یابد. شما ممکن است مجبور شوید برای از بین رفتن کامل عفونت از آنتی بیوتیک استفاده کنید. پزشک شما در برخی از موارد جهت کنترل درد به شما دارو می دهد.
دکتر فاطمه دهقانی فیروزآبادی
پزشک عمومی
امروزه بانوان دوست دارند حتّی زودتر از مراجعه به آزمایشگاه از نتیجۀ تست بارداری خود مطمئن شوند، درحالیکه در زمانهای قدیم معمولاً چند ماه پس از بارداری، افراد از بارداری خود مطّلع میشدند و یقین پیدا میکردند که باردارند.
یکی از روشهای سریع و راحت برای بررسی حاملگی استفاده از تستهای ادراری است که خانمها معمولاً دو روز بعد از عقب افتادن عادت ماهانه، با اولین ادرار صبحگاهی از نتیجۀ آن مطلع خواهند شد. استفاده از تست ادراری بسیار آسان است و هر خانمی میتواند آن را بهراحتی انجام دهد.
آزمایش خون یکی از قطعیترین و سریعترین روشهای تشخیص بارداری است که توسط پزشک انجام میشود. دقت تشخیص آزمایش خون بسیار بالاتر از تستهای ادراری است و حاملگی را 6 تا 8 روز پس از تخمکگذاری نشان میدهد. معمولاً خانمها برای تشخیص بارداری از تست ادرار و برای تأیید حاملگی از آزمایش خون استفاده میکنند.
معمولاً در تستهای بارداری از بررسی هورمون گنادوتروپین جفتی انسان یا HCG استفاده میشود. این هورمون 4 تا 7 روز پس از جایگزین شدن جنین در رحم بالا میرود و قابل ارزیابی در خون میشود. اگر تست خون زود انجام شود، میتواند منفی کاذب گزارش شود. بهترین زمان انجام آزمایش، صبح ناشتا است که غلظت خون بالاتر است و آزمایش بهتر میتواند غلظت هورمون را نشان دهد. برای نتیجۀ دقیق، بهترین زمان یک هفته بعد از تأخیر قاعدگی است که با اطمینان میتوان درمورد مثبت یا منفی بودن آزمایش تصمیم گرفت.
درصورتیکه حاملگی طبیعی نباشد و رشد جنین مناسب نباشد، یا حاملگی در خارج از رحم باشد، میزان بالا رفتن هورمون جفتی کمتر از حد طبیعی است. در حالت طبیعی معمولاً در طی 48 ساعت میزان خونی این هورمون باید دو برابر شده باشد.
دکتر مهری نصیری
جراح و متخصص زنان، زایمان و نازائی
وظایف اصلی سیستم ایمنی بدن محافظت از افراد در برابر عفونت و میکروارگانیسمهای آسیبزا، پاکسازی بافتهای آسیبدیده و جلوگیری از رشد سلولهای بدخیم در بدن است. قدرت عملکرد سیستم ایمنی بدن تا حدّ زیادی به عواملی نظیر ژنتیک، محیط زندگی، شیوۀ زندگی، تغذیه و همچنین تعامل بین این عوامل بستگی دارد. تغذیه بهعنوان یک عامل اصلاحپذیر در تأثیرگذاری بر عملکرد سیستم ایمنی بدن برای چندین دهه مورد بررسی قرار گرفته است. سیستم ایمنی بدن مانند سایر سیستمهای بدن به مواد مغذی کافی جهت عملکرد صحیح نیاز دارد. بهخوبی ثابت شده است که وضعیت تغذیهای با ایمنی و مقاومت افراد در برابر عفونت کاملاً مرتبط است. باید دانست که تقریباً تمام مواد مغذی موجود در رژیم غذایی نقش مهمی در حفظ پاسخ ایمنی بهینه دارند. بنابراین، کمبود و یا حتی مصرف زیاد آنها میتواند اثر منفی بر وضعیت ایمنی و افزایش حساسیت به انواع عوامل بیماریزا داشته باشد.
بروز و شیوع عوارض و مرگومیر ناشی از بیماریهای عفونی یک مسئلۀ بهداشتی مهم در جهان است. تحقیقات نشان دادهاند که تغذیۀ صحیح و الگوهای رژیم غذایی مناسب ازطریق کاهش آسیب اکسیداتیو ناشی از تولید رادیکالهای آزاد و کاهش آثار آنتیمیکروبیال و با تقویت قدرت ایمنی بدن، تأثیر مستقیمی بر سلامت سیستم ایمنی و بهبود روند درمانی بیماران دارند.
پژوهشها نشان دادهاند که افراط و تفریط در دریافت انرژی، شامل محدودیت انرژی و چاقی ناشی از رژیم، هردو آثار نامطلوبی بر پاسخ سیستم ایمنی دارند. همچنین، نشان داده شده که هر دو نوع این شرایط، با افزایش خطر ابتلا و مرگومیر در برابر عفونت آنفولانزا روبهرو بودهاند، بنابراین ازجمله نکات مهم در رژیم غذایی افراد برای تقویت سیستم ایمنی، توجه به دریافت کافی انرژی و پروتئین در برنامۀ غذایی روزانه است.
نوشیدن مایعات کافی نیز گامی مؤثر در پیشگیری از ابتلا به بیماری است. مایعات به رقیق شدن ترشحات و دفع سموم کمک میکند و با رساندن مواد مغذی مصرفی به سلولها در دفع مواد زائد از بدن نقش اساسی دارد. نوشیدن کافی آب در افزایش کارایی و نیروی جسمی شخص بسیار مؤثر است. بنابراین، استفاده از آب، آبمیوههای طبیعی، انواع چای و انواع سوپها توصیه میشود.
رعایت تنوّع و تعادل در برنامۀ غذایی و استفاده از همۀ پنج گروه غذایی توصیه میشود که شامل موارد زیر است:
چند توصیۀ مهم دربارۀ رژیم غذایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن
دکتر مرجان مهدوی روشن
متخصص تغذیه و رژیم درمانی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی گیلان
دکتر فاطمه دهقانی فیروزآبادی
پزشک عمومی
- اکثر انجمن های قلب و عروق دنیا اعتقاد دارند که استفاده از داروهای کاهش دهنده چربی در پیشگیری (اولیه و ثانویه) از بیماری های آترواسکلروتیک قلب مفید هستند و همه ی آنها در استفاده از استاتین ها اتفاق نظر دارند و دستورالعمل آنها بر مبنای استفاده از استاتین ها جهت کاهش خطر بیماری های آترواسکلروتیک قلب و عروق می باشد (نه صرفا جهت درمان در سطح بالای لیپیدهای خون)
- برای بیماران بدون سابقه بیماری های آترواسکلروتیک قلب و عروق باید با استفاده از دستورالعمل های تعیین شده ریسک 10 ساله این بیماری ها را محاسبه کرد.دستورالعمل های برخی از انجمن های قلب و عروق توصیه به شروع مصرف متوسط تا بالای استاتین ها در افراد با ریسک بالاتر از 7.5درصد دارند در حالیکه برخی دیگر توصیه به استفاده از این داروها در افراد با ریسک بالاتر از 10 درصد داشته اند.
- برای بیماران با بیماری های شناخته شده آترواسکلروتیک قلب و عروق باید مصرف دوز بالای استاتین ها تجویز شود و در افراد با شرایط خاص (سن بالا، عدم تحمل دوز بالا) باید از دوز متوسط استاتین استفاده کرد.
- آزمایشات آنزیم های کبدی (قبل از شروع درمان با استاتین ها) و سطح لیپیدخون (یک تا سه ماه پس از مصرف استاتین ها) باید مرتبا چک شود.جهت فواصل زمانی بررسی مجدد اتفاق نظر وجود ندارد.
- داروهای جایگزین در مواردی که بیماران استاتین ها را تحمل نکنند شامل موارد زیر است:
- استفاده از داروی نیاسین ممنوع است.
- برخی مطالعات به استفاده از داروی ازتیمیب همراه با استاتین ها در بیماران با سندرم کرونری حاد یا بیماری مزمن کلیوی توصیه می کنند.
- کارایی داروهای مهارکننده پروتئین سوبتیلیستین/کاکسین نوع 9 نامشخص است اما مطالعات اولیه کاهش میزان بروزبیماری های آترواسکلروتیک قلب و عروق در بیماران مبتلا به فشارخون بالا را به دنبال مصرف این دارو نشان می دهند.
دکتر فاطمه دهقانی فیروزآبادی
پزشک عمومی
سالانه تعداد قابل توجهی از افراد به علت بی خوابی به پزشکان خانواده مراجعه می کنند.
- اگرچه تغییر الگوی رفتاری، پایه اصلی درمان می باشد اما گاهی بیماران ممکن است به درمان دارویی نیاز داشته باشند.
- آگاهی از خطرات و فواید داروهای بی خوابی بسیار مهم است.
- استفاده از ملاتونین آهسته رهش و دوکسپین، به عنوان خط اول درمان در افراد مسن توصیه می شود.
- در صورت موثر نبودن درمان های خط اول، توصیه به استفاده از داروهای زولپیدم، ازوپیکلون و زالپلون می شود.
- از ملاتونین و داروهای زولپیدم، ازوپیکلون و زالپلون در تمام افراد با اختلال در شروع خواب استفاده می شود.
- از دوز کم دوکسپین و داروهای زولپیدم، ازوپیکلون و زالپلون در افراد با اختلال در اواسط چرخه خواب استفاده می شود.
- به علت در دسترس بودن داروهای بالا، از بنزودیازپین ها (که دارای عارضه ی وابستگی و سوء مصرف هستند) استفاده نمی شود.
- اگرچه داروهای با مکانیسم آنتاگونیست گیرنده ارکسین (سوورکسانت) به نظر می رسد به طور نسبی در اختلال خواب موثر باشند اما علاوه برمشکل گران بودن، موثرتر از داروهای بالا (زولپیدم، ازوپیکلون و زالپلون) نیستند.
- از داروهای زیر در درمان اختلال خواب استفاده نمی شود مگر اینکه به عنوان انتخاب اول در درمان بیماری دیگری استفاده شود:
1.آنتی هیستامین ها
2.داروهای ضدصرع
3.داروهای آنتی سایکوتیک آتیپیک
- افراد مبتلا به آپنه ی خواب یا بیماری مزمن ریه (با کاهش اکسیژن خون شبانه) باید قبل از تجویز داروی آرام بخش توسط متخصص خواب ارزیابی شوند.
دکتر فاطمه دهقانی فیروزآبادی
پزشک عمومی
مهارت های ارتباطی موردنیاز در مراقبت از بیماران، شامل موارد زیر است:
درک دیدگاه بیمار مستلزم شناخت و بررسی احساسات، ایده ها، نگرانی ها و تجربه بیمار در مورد اثرات بیماری و هم چنین انتظار بیمار از پزشک می باشد.
همدلی به معنای ابراز احساس در هنگام برقراری ارتباط و همچنین درک بیمار و احترام و پشتیبانی و بررسی تجربه و احساسات بیمار می باشد.
قبل از بیان یک تشخیص جدید بیماری، باید میزان اطلاعات قبلی بیمار در مورد بیماری بررسی و تمایل بیمار جهت انتقال دقیق اطلاعات درمورد بیماری ارزیابی شود.
در هنگام بیان بیماری، پزشکان باید پاسخ احساسی بیماران را درک کنند.
تصمیم گیری مشترک پزشکان با بیماران، باعث افزایش قدرت شناخت بیماران در مورد فواید و مضررات انواع مختلف درمانها وآگاهی از اثرات عدم درمان می شود.
رویکرد آگاه ساختن بیمار چنانچه یکسره باشد منجر به خستگی بیماران می شود و بهتر از روش "پرسش، پاسخ، پرسش" استفاده شود.
برنامه های آموزشی در مورد ارتباط با بیمار می تواند مهارت های ارتباطی پزشکان را افزایش دهد.
دکتر فاطمه دهقانی فیروزآبادی
پزشک عمومی
سرطان مری میزان مرگ و میر بالایی در جهان دارد و سیر و پیشرفت بیماری شدید است.
سرطان سلول سنگفرشی مری و آدنوکارسینوم مری بیشترین میزان سرطان های مری را شامل می شود.
سرطان سلول های سنگفرشی مری در کشورهای غیر صنعتی شایع بوده و از اهمیت بالایی برخوردار است و عوامل خطر آن شامل موارد زیر است: استعمال دخانیات، مصرف الکل و بیماری آشالازی.
سرطان آدنوکارسینوم مری در کشورهای توسعه یافته شایع بوده و و عوامل خطر آن شامل موارد زیر است: بیماری ریفلاکس معده، چاقی و سیگار کشیدن.
اگرچه سرطان مری در مراحل اولیه بدون علامت است اما اختلال در بلع (به تنهایی و یا همراه با کاهش وزن ناخواسته) از شایع ترین علائم سرطان مری می باشد.
اگر بیمار دچار علائم مشکوک به سرطان مری باشد پزشکان باید در بررسی آندوسکوپی آستانه پایین را جهت تشخیص مد نظر قرار دهند.
چنانچه تشخیص سرطان مری قطعی شود باید آزمایشات زیر جهت تایید تشخیص انجام پذیرد:
در صورت عدم یافتن متاستاز دوردست، باید سونوگرافی اندوسکوپیک جهت بررسی عمق تومور و ارزیابی درگیری غدد لنفاوی صورت پذیرد.
تومورهای موضعی، با برداشتن مخاط توسط آندوسکوپی قابل درمان است. در حالی که تومورهای با درگیری بیشتر، نیاز به شیمی درمانی و برداشتن قسمتی از مری و رادیو تراپی دارند.
تومورهای با وسعت درگیری بالا و متاستاز دوردست، نیاز به اقدامات و مداخلات خاصی نداشته و فقط توصیه به تسکین درد بیماران شده است.
غربالگری جهت سرطان مری و یا اقدامات پیشگیرانه توصیه نمی شود و در مطالعات موثر نبوده است.
دکتر فاطمه دهقانی فیروزآبادی
پزشک عمومی
نارسایی قلبی از بیماری های در حال افزایش است که منجر به عوارض بالا و مرگ و میر می شود.
در بیماران با نارسایی قلبی درمانهای زیر در مطالعات بالینی نتایج مفیدی داشته است:
اثر کارامد دو داروی جدید زیر در مطالعات اخیر به اثبات رسیده است:
از داروهای دیورتیک و دیگوکسین جهت کنترل علائم در صورت نیاز استفاده می شود.
از داروهای استاتین بصورت تنها نمی توان در نارسایی قلبی استفاده کرد.
کاشت ضربان ساز های قلبی و دو قطبی باعث کاهش مرگ و میر و افزایش عملکرد در برخی از بیماران می شود.
برای بیمارانی که با سابقه نارسایی قلبی در بیمارستان بستری شده اند برنامه های مدیریتی و نظارت از راه دور می تواند میزان بستری و مرگ و میر را کاهش دهد.
دکتر فاطمه دهقانی فیروزآبادی
پزشک عمومی
معاینه فیزیکی در مردان، باید براساس دستورالعمل های معین جهت افزایش سلامت ارائه شود.
گرفتن شرح حال در مردان باید بر مبنای موارد زیرصورت گیرد:
معاینه فیزیکی باید شامل موارد زیر باشد:
واکسیناسیون در مردان باید طبق دستورالعمل کمیته واکسیناسیون و پیشگیری انجام شود.
دکتر فاطمه دهقانی فیروزآبادی
پزشک عمومی
دکتر بابک قلعه باغی
فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی