هیدرآدنیت چرکی یا همان Hidradenitis suppurativa یک بیماری مزمن پوستی و عود کننده است که سبب ایجاد آکنه های شدید می شود. افراد مبتلا آن را به صورت برآمدگی های قرمز و زخم در قسمت های مودار بدن خود یا قسمت هایی از پوست که با هم سایش دارند مانند زیر بغل، کشاله ران، دستگاه تناسلی و ناحیه مقعد و زیر پستان حس می کنند.
ظاهر شدن برجستگی های قرمز دردناک از علایم اصلی هیدرآدنیت چرکی است. در بعضی موارد با گذشت زمان این برجستگی ها بزرگتر، ملتهب و چرکی شده و زخم و تاول های بزرگی را تشکیل می دهند. گاهی هیدرآدنیت چرکی می تواند سبب ایجاد خارش شود. در بعضی از موارد حتی ممکن است از این برجستگی ها چرک یا بوی نامطلوب خارج شود.
این بیماری در نتیجه انسداد غدد عرق و مسدود شدن فولیکول های مو ایجاد می شود. پزشکان هنوز دلیل این اتفاق را نمی دانند. به خاطر داشته باشید که هیدرآدنیت چرکی در اثر عدم رعایت بهداشت فردی ایجاد نمی شود و نمی تواند از طریق تماس از فردی به فرد دیگر منتقل شود. زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا به این بیماری هستند و استعداد ابتلا به هیدرآدنیت چرکی ممکن است ارثی باشد.
اگر علائم هیدرآدنیت چرکی را دارید، به پزشک مراجعه کنید. پزشک با معاینه پوست آسیب دیده، این بیماری را تشخیص می دهد. گاهی پزشک نمونه ای از سلول های پوستی یا بخشی از چرک ناحیه برآمده را برای تشخیص عفونت یا اختلالات پوستی دیگر به آزمایشگاه می فرستد.
پیشگیری از ایجاد هیدرآدنیت چرکی دشوار است. با این حال این بیماری با چاقی و سیگار کشیدن تا حد زیادی در ارتباط است. ترک سیگار، مصرف غذاهای سالم و انجام ورزش مناسب می تواند به جلوگیری از احتمال ابتلا به این بیماری و پیشگیری از عود این بیماری در افراد مبتلا کمک کند.
راه خاصی برای درمان این بیماری وجود ندارد و درمان فقط به تسکین علایم کمک خواهد کرد. نوع درمانی که دریافت می کنید به وخامت وضعیت شما بستگی دارد. برای موارد خفیف، قرار دادن کمپرس گرم و شستشوی ناحیه آسیب دیده با صابون ضد باکتری می تواند مفید باشد. مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی نیز می توانند سبب کاهش تورم و تسکین درد شوند.
در موارد شدیدتر آنتی بیوتیک مورد نیاز است که به صورت موضعی بر روی پوست یا به صورت خوراکی استفاده می شوند و به جلوگیری از عفونت یا درمان آن کمک می کنند. هیدرآدنیت چرکی در برخی افراد با گذشت زمان بدتر شده و جای زخم در محل آسیب دیده باقی خواهد ماند. در بعضی موارد از جراحی برای از بین بردن زخم ها استفاده می شود. امکان عود بیماری در افرادی که تحت جراحی قرار گرفته اند وجود دارد.
درمان می تواند به مدیریت علایم کمک کند. لازم است برای پیشرفت درمان از موارد زیر اجتناب کنید:
سعی کنید در صورت داشتن اضافه وزن، وزن خود را تا حد امکان کاهش دهید. خواب کافی و ورزش مناسب نیز به سلامت شما کمک می کنند.
در برخی افراد ابتلا به هیدرآدنیت چرکی سبب احساس شرمندگی یا خجالت می شود. لازم به یادآوری است که این بیماری مسری نیست و عدم رعایت بهداشت فردی در ایجاد آن نقشی ندارد. اگر به دلیل این بیماری دچار استرس یا احساس خجالت شدید، حتما در این مورد با پزشک خود صحبت کنید.
سیده طاهره میرصالحی
کارشناس ارشد بیوشیمی
دکتر بابک قلعه باغی
فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی